About This Project

Za dostupnu zaštitu od raka!

Peticija Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja

Mi, građanke i građani Srbije, ovom peticijom od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja tražimo da nam omogući vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku zdravstvenog osiguranja. HPV je jedan od najrasprostranjenijih virusa, uzročnika nekoliko tipova tumora od kojih je kod nas najčešći rak grlića materice.

Prema Nacionalnom kalendaru imunizacije od aprila 2019. godine HPV vakcina je preporučena, ali trenutno nije moguće doći do nje u državnim ustanovama, dok se u privatnim može nabaviti za 15 hiljada dinara po dozi, a za imunizaciju je potrebno  2-3 doze.

ZAŠTO NAM DRŽAVA NIJE PARTNER KADA JE REČ O IMUNIZACIJI?

Zašto su oni koji žele da se zaštite od raka „finansijski kažnjeni“ kada žele neku od preporučenih vakcina? Zašto ne stimulišemo one koji žele da pruže doprinos javnom zdravlju Srbije? Zašto ne subvencionišemo one koji čuvaju svoje i zdravlje drugih, štede državi novac za skupo lečenje raka?

Zar nije imunizacija pojedinca važan segment kolektivnog imuniteta i tiče se i odgovornosti države?

ZAŠTO IMUNIZACIJA?

HPV infekcija najčešće nema simptome – najveći broj zaraženih nisu svesni infekcije i prenose je dalje svakim intimnim kontaktom, pa se smatra da 80% seksualno aktivnih ljudi dođe u kontakt sa virusom.

Vakcina je jedini poznat oblik primarne prevencije – zaštite da do infekcije ne dođe.

Vakcina je efikasna i zaštita je dugotrajna – četvorovalentna vakcina koja postoji kod nas predstavlja zaštitu od čak 70% tipova HPV, izazivača raka grlića materice.

KADA?

Imunizacija dece od 9 do 15 godina smatra se najefikasnijom metodom prevencije, jer se smatra da u tom periodu života deca još nisu došla u kontakt sa HPV-om.

KO PLAĆA?

Iako je vakcina protiv HPV-a na spisku preporučenih vakcina ne finansira se iz budžeta RFZO.

Roditelji koji žele da decu zaštite od raka prinuđeni su da sami plate cenu svoje zdravstvene svesti, izgradnje javnog zdravlja i odgovornosti!

U našem okruženju, vakcinacija se o trošku države sprovodi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i  Makedoniji. Zašto ne i u Srbiji?

REZULTATI

U Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1200, a umre oko 600 žena – to je skoro dve žene dnevno!

Organizovane vakcinacije su u svetu počele još pre više od deset godina.

U Australiji je masovnom imunizacijom u toku 10 godina (2005-2015) pojava HPV smanjena na 1.1%. Dostupnost vakcine je ključni faktor za uspeh imunizacije!

Vakcinacija gradi imunitet ne samo pojedinca već i društva, štedi troškove vanrednih pregleda, biopsije, ponovljenih abnormalnih PAP testova, štedi cenu lečenja od upornih HPV infekcija i cenu lečenja od prekanceroznih i kanceroznih promena, i pomaže u ostvarivanju Nacionalne i svetske strategije – borbe protiv raka.

BEZBEDNOST

HPV vakcina spada u kategoriju ekstremno bezbednih vakcina (Svetska zdravstvena organizacija)

 

PRAVO, A NE OBAVEZA!

Vakcina protiv HPV-a je za svakog od nas pitanje ličnog izbora za sebe i svoju decu.

Odluku ZA zaštitu država je dužna da  pozdravi i vakcine obezbedi o  trošku zdravstvenog osiguranja.

HPV VAKCINA PRAVO JE SVAKOG OD NAS!

Testimonijal

Date
Category
Tekst, Text