About This Project

VIDELO: Projekat medijske edukacije

Radionica u sklopu Vinaverovih dana evropske kulture u Šapcu

VIDELO je projekat medijske edukacije nastao kao zajednički projekat edukativnog centra Biopolis i Biblioteke šabačke, a realizuje se u okviru manifestacije Vinaverovi dani evropske baštine 23-25. maja 2019. godine.

 

ZAŠTO?

Stalno se govori o mladima. Govori se da su mladi najveći potencijal, da odlaze iz zemlje, da slušaju pogrešnu muziku i vole pogrešne ljude i imaju malo interesovanja. Samo gledaju u telefone, imaju svoj govor, ništa ne slušaju, ili su previše aktivni ili su previše povučeni. Jasno je – ništa ne razumemo. Ali želimo da razumemo, zanima nas – hoćemo da čitamo i gledamo i slušamo.

 

U medijima se govori o mladima ili u ime mladih. Mi želimo da mladi govore. Da sve važno izađe na VIDELO.

 

Želimo da mladi kažu sami šta žele, šta im treba, šta je loše, kako misle da može bolje. Želimo da čitamo, gledamo i slušamo o svetu iz perspektive vas – na kojima svet ostaje. To je i provera za odrasle – da li smo spremni da čujemo glas mladih ili ga stalno i sistematski utišavamo? Želimo da se upoznamo sa celom novom generacijom i da otvorimo vrata stvarnog sveta u kome živimo, učimo, a možda i radimo zajedno. Udružićemo znanje i iskustvo sa entuzijazmom, kreativnošću i talentom. Da sve važno izađe na VIDELO.

KADA I GDE?

Šabac i online svet, april i maj 2019. godine

ŠTA?

VIDELO je projekat medijske edukacije i škola kreativnog medijskog izražavanja za mlade. Mi verujemo da medijsko izražavanje nije samo pisanje, već i snimanje priča za digitalne medije u formi videa ili serije fotografija. Ne želimo da glas novih generacija i zanimljive priče ostanu u školskoj klupi, nedovršne, u skicama, nedovoljno artikulisane, na privatnim profilima, negde «među nama» već da izađe na VIDELO.

VIDELO govori o tome šta gledate, čitate i slušate, šta vas zanima i o čemu biste voleli da govorite. I ne samo to. Mi, medijski profesionlaci želimo da vam pomognemo da se izrazite – da naučite koji tekst je najčitaniji, kako se piše naslov a kako caption, šta je alt txt, koja je razlika između taga i #hashtaga, kome su bitni podnaslovi H1 H2 i H3, koje slike smeju da se koriste i zašto su bitni potpisi, zašto brojimo reči, kako se montira a kako se kadrira, šta je zabranjeno, šta dozvoljeno snimati. I još mnogo toga.

Angažovani u projektu VIDELO postaju autori u stvarnim medijima, medijima koje ste sami izabrali, medijima koje inače čitate, gledate ili slušate. U saradnji sa profesionalcima učesnici usavršavaju svoje radove, a medijski prostor dobiće najbolji sadržaji, prema izboru urednika regionalnih portala. Mladi u okviru projekta VIDELO postaju autorke i autori sadržaja, ne samo za mlade, nego za sve nas.

ZA KOGA?

  • 13-19 godina
  • uključeni ili zainteresovani za aktivno učešće u zajednici (sport, muzika, umetnost, ekologija…)
  • sa osnovnim znanjem engleskog jezika

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka medija i kolumnistkinja, sa interdisciplinarnim obrazovanjem iz humanistike, nauke i umetnosti. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija, najviše piše. Tekstovi objavljivani u časopisima Vice, Elle, Noizz, Peščanik, Vreme, Grazia, Before After… Piše za film, televiziju i pozorište. Jedna od osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju – Biopolis.

Date
Category
Education, Edukacija