About This Project

Mapa preporuka

Kako da dođeš do izabrane lekarke ili lekara? lako, jer tu je MAPA PREPORUKA! Više od 300 žena u Srbiji izdvojilo je odlične lekarske prakse i pohvalilo je lekarke i lekare koji su im spasli život, dali pravi savet i više nego savesno obavljali svoj posao. Preporuke se nastavljaju, preporuči i pomozi ženama u Srbiji da dođu do zdravlja!

MAPA PREPORUKA je nastala na osnovu istraživanja i preporuka preko 300 žena na internetu. Preporuke se nastavljaju! Pozvane ste da preporučite lekarke i lekare kojima verujete, kao i one koji su posebno senzibilisani na LGBT+ osobe.

 

Preporuke su nastale kada su aktivistkinje Deana Stošić i Marija Ratković u toku 2022. godine pokrenule žene da preporuče odlične lekarke i lekare u Srbiji. Poziv je ponavljan i u 2023. godini. Prve preporuke su se odnosile na lekarke i lekare iz oblasti zdravstvene zaštite žena, ali ubrzo se shvatilo da će lista biti proširena. Tako su se među preporukama našle i odlične infektološkinje, hirurškinje, akušerke i druge srodne struke. Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT+ populacije istakle su kako je ova populacija posebno pogođena odsustvom senzibilisanih lekarki i lekara te su usledile preporuke iz zajednice.

 

Kako bismo motivisale što više žena da se jave na redovne preglede počele smo da razmišljamo kako je potrebno da postoji MAPA PREPORUKA.

MAPA PREPORUKA nastala je iz mentorskog procesa u kome su radile zajedno Aleksandra Jeremić i Marija Ratković pokušavajući da pronađu način da organizuju orgoman broj informacija dobijen u ponovljenim anketama na internetu. Posebnu zahvalnost dugujemo Milici Batričević iz organizacije Befem koja je naš rad ubrzavala stalno naglašavajući koliko je važno da postoji MAPA PREPORUKA.

 

MAPA PREPORUKA koja je pred vama nikako nije konačna. Mi znamo da postoje odlični lekari u Kragujevcu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru i drugim mestima širom zemlje. Za sada MAPA PREPORUKA uključuje imena i adrese lekarki i lekara za koje postoje preporuke i naglašeno je ako postoji više preporuka. MAPA PREPORUKA pokazuje da postoji potreba da hitno pronađemo i preporuke u različitim gradovima Srbije koji se za sada ne nalaze na mapi. Posebno je naglašeno ako su ordinacije LGBT+ senzibilisane. MAPA PREPORUKA sadrži i posebne napomene – one se često odnose na instagram nalog ako postoji ili nešto drugo od značaja.

 

MAPA PREPORUKA je tu kako bismo motivisale pre svega mlade žene da što pre izaberu svoje lekarke i lekare. MAPA PREPORUKA je tu kako bismo pokušale da predupredimo loša iskustva koja žene demotivišu i odbijaju od odlazaka na redovne preglede. Odlazak na pregled može spasiti život. Čuvajmo zdravlje zajedno!

 

Ohrabrujemo da se javite na mail mapa@biopolis.rs i podelite sa nama informacije o vama važnim ordinacijama.

 

Naglasite sve što smatrate da je bitno, podaci će biti poverljivi a nama će pomoći da stvorimo sliku. Iako je bilo puno ideja o mapiranju negativnih iskustava, nećemo praviti takvu mapu ali ohrabrujemo da svoja negativna iskustva podelite najpre sa timovima pravnica od kojih jedan vodi Marina Mijatović. Za sada, u fokusu nam je samo osnaživanje žena i isticanje odličnih lekarskih praksi. Zbog toga vas pozivamo da nam se javite i podelite svoje preporuke. Neka svako dobro iskustvo bude zabeleženo na mapi! MAPA PREPORUKA spasiće zdravlje i živote mnogih žena!

Projekat sprovodi Biopolis u saradnji sa Aleksandrom Jeremić u okviru mentorskog procesa Podeli svoje znanje 2022/2023 u kome je Marija Ratković njena mentorka. Program „PODELI SVOJE ZNANJE“ pokrenut je sa idejom da uspešne i stručne liderke iz različitih profesija podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja što će doprineti stvaranju prilika za mlade žene da unaprede svoju karijeru i utiču na napredak u društvu. Podeli svoje znanje zajednički organizuju Ambasada ujedinjenih nacija, Evropski pokret u Srbiji i OEBS Misija u Srbiji.

Date
Category
Edukacija, Tekst, Text