About This Project

Samo bez straha

Gostovanje Marije Ratković na radiju Play

Autori: Una Senić, Đorđe Lovren

Neposredno posle osnivanja Centra za biopolitičku edukaciju, Marija Ratković bila je gošća kod Une i Đoleta u jutarnjem programu radija PLAY. Ideja za ovaj razgovor došla je kao deo kampanje Samo bez straha, Beovizijskog nastupa Une Senić i Nataše Guberinić koji je posvećen kampanji protiv nasilja nad ženama.

Inserti iz emisije

Širom sveta, u svakom trenutku, nasilje razara živote miliona žena i devojčica. Ono ne poznaje nacionalne, kulturne ili ekonomske granice.

 

Oblici nasilja sežu od porodičnog zlostavljanja, društvenog vređanja i profesionalnog ograničavanja, preko prebijanja, napada kiselinama i silovanja, do ubistava zarad miraza ili „porodične časti“.

 

Nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, kako u miru tako i u ratu, ekstremno je kršenje ljudskih prava, društvena epidemija i prepreka u rešavanju globalnih izazova poput ekstremnog siromaštva, side i gladi.

 

Brojni stručnjaci i nevladine organizacije su probali da pristupe problemu iz različitih uglova: preventivnog, obrazovnog, zakonodavnog, kaznenog…

 

Međutim, kada preventiva zakaže, a pre nego što istražne i zakonodavne jedinice mogu da reaguju, žena je sama. I trpi. To je period kada je žena najranjivija jer je izolovana i živi u konstantnom strahu. Brzina reakcije okoline u tim trenucima je od suštinskog značaja! Privid bezizlaznog položaja mora se razbiti!

 

„Samo bez straha“ je njihov prvi korak u borbi za prava žena, devojaka i devojčica. Poruka svim našim sestrama da nisu same i da imaju kome da se obrate, da biti žrtva ne znači biti gubitnik jer bez prepreka nema ni pobeda, a bez straha nema ni hrabrosti.

 

Tekst pesme napisali su Nataša Guberinić, Predrag Vukčević, Una Senić i Nemanja Kostić, dok su za muziku bili zaduženi Predrag Vukčević, Marko Stojanović Luis i Petar Zorkić.

Date
Category
Razgovor, Talks