About This Project

Iz drugog ugla: Vodič kroz procedure i policije lečenja cervikalnog kancera u Srbiji iz ugla pacijentkinje

Predavanje povodom dana svesti o HPV virusu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv Humanog Papiloma Virusa Marija Ratković iz Centra za biopolitičku edukaciju je održala predavanje u kompaniji Merck o procedurama i policijama lečenja cervikalnog kancera u Srbiji.

Jedna od najstarijih farmaceutskih kompanija, Merck je lider u istraživanju i proizvodnji HPV vakcine i ove godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv Humanog Papiloma Virusa organizovali su predavanje koje nosi naziv Iz drugog ugla: Vodič kroz procedure i policije lečenja cervikalnog kancera u Srbiji iz ugla pacijentkinje, kako bi se zaposleni ove kompanije i sami podigli svest o kompleksnosti pitanja lečenja HPV uzrokovanih oboljenja, od kojih je cervikalni kancer svakako najstrašniji.

Procenjuje se da u Srbiji od ove opake bolesti godišnje oboli 1200 a od posledica umre 600 žena, a smatra se da čak 500 žena u reproduktivnom periodu ostane bez mogućnosti rađanja. Šta se dešava sa pacijentkinjom, od trenutka dijagnoze do lečenja i kako protiče tok lečenja, ispričala je Ratković uz neophodne uporedne analize kako to funkcioniše u drugim zemljama i naravno savetovanje u odnosu na to gde su mogućnosti poboljšanja i kako sve prevencija može da se usavrši. Dok Srbija čeka uvođenje preporučene vakcinacije protiv HPV, sa zaposlenima u Mercku razgovaralo se o ličnim predrasudama i ograničenjima znanja koje je neophodno da bi se pitanju prevencije pristupilo na odgovarajući način.

Pored Marije Ratković, predavanje o imunologiji i naučnu prirodu HP virusa održao je dr Srđa Janković sa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Veza HPV infekcije i raka

Postoji oko 20 raznih tipova Humanih papillomavirusa (HPV) koji mogu da izazovu rak. Tipovi HPV 16 i 18 su najčešće povezani sa pojavom raka grlića materice, prozurokujući 70% slučajeva raka i mnoge abnormalne rezultate Papanikolau testa.  HP virusi mogu da se prenesu bilo kojom vrstom intimnog kontakta. Infekcije su veoma česte i do njih može da dođe u svakom životnom dobu, ali većina ljudi će biti zaražena neposredno po početku seksualnog života. Srećom većina inficiranih osoba će spontano eliminisati infekciju HPV-om i virus će nestati u toku od dve godine bez problema. Dok je žena zaražena HPV-om, virus može da izazove pojavu abnormalnih ćelija koje mogu da se nađu Papanikolau testom, ali one će najčešće nestati kada i virus. Problem se javlja kod žena koje ne uspevaju da se spontano izleče od infekcije HPV-om. U tom slučaju abnormalne ćelije mogu vremenom da prerastu u rak grlića materice, naravno, ako nisu prethodno pronađene skrining pregledima i uklonjene. Danas ne postoji način da se predvidi ko će ozdraviti od HPV infekcije, a ko ne. Vakcina je za sada jedini pouzdan način primarne prevencije od HPV infekcije.

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka medija i kolumnistkinja, sa interdisciplinarnim obrazovanjem iz humanistike, nauke i umetnosti. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija, najviše piše. Tekstovi objavljivani u časopisima Vice, Elle, Noizz, Peščanik, Vreme, Grazia, Before After… Piše za film, televiziju i pozorište. Jedna od osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju – Biopolis.

Date
Category
Education, Edukacija