About This Project

Zašto Srbija ne iskoreni rak grlića materice, kad je to tako jednostavno?

Tekst objavljen na Nedeljniku, 18. marta 2019. godine

Autorka: Zorica Marković

Patnja kroz koju prolaze naše žene nije obavezna, niti je “sudbinska” i prava je šteta što HPV vakcina nije odavno uvedena kod nas. U Srbiji nema zvaničnog broja vakcinisanih HPV vakcinom, ali zna se da je za testiranje nabavljeno “od 500 do 2.000 vakcina” i da su i odziv i reakcije bili odlični. Danas malo ko zna za tu mogućnost

Cervikalni karcinom jedna je od onih vrsta raka koje je najlakše sprečiti”, rečenica je kojom počinje saopštenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom Inicijativa iskorenjivanja raka grlića materice, a koji je moguće dopuniti rečenicom: A Srbiju, ipak, stavlja na treće mesto u Evropi po obolevanju i smrtnosti (iza Moldavije i Litvanije).

 

Svakako, širom sveta to ostaje jedna od najvećih pretnji po zdravlje žena, s tim što se preko 85 odsto obolelih i umrlih javlja upravo u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i zato je jedan od ključnih ciljeva SZO u globalnoj borbi za zdravlje žena obezbediti vakcinaciju takozvanom HPV vakcinom za SVE devojčice i preventivne preglede za žene iznad 30 godine.

 

Sva patnja kroz koju prolaze naše žene nije obavezna, niti je “sudbinska” i prava je šteta što HPV vakcina nije odavno uvedena kod nas. Mnogo godina već postoji, a u Srbiji će tek najranije u aprilu postati dostupna, kada Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacijestanovništva protiv određenih zaraznih bolesti stupi na snagu. U Srbiji nema zvaničnog broja vakcinisanih HPVvakcinom, jer je sproveden samo pilot-projekat (u nekim gradovima), ali zna se da je za to testiranje nabavljeno “od 500 do 2.000 vakcina” i da su i odziv i reakcije bili odlični. Danas malo ko zna za tu mogućnost.

 

Kako je vakcina samo preporučena, devojčice i dečaci uzrasta posle devete godine dobijaće je isključivo na lični zahtev i to će koštati 100 evra za vakcinu, odnosno još toliko za revakcinu za šest meseci (ukupno 200 evra). Koliko je vakcina efikasna i bezbedna pokazuje iskustvo Australije, koja bi zahvaljujući sveobuhvatnoj imunizaciji devojčica i dečaka koja se primenjuje od 2007. godine (koja je uglavnom besplatna), prema najavama, mogla da iskoreni rak grlića materice do 2022. godine.

 

U razvijenim zemljama učestalost ove bolesti je znatno smanjena, a negde je skoro iskorenjena, pre svega zbog organizovanih preventivnih pregleda i široke primene HPV virusne vakcine

 

Mr sc. med. Petar Radlović, Institut za onkologiju i radiologiju

Zašto je HPV vakcina toliko važna?

 

Dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova, potvrđuje da je HPV virus u praktično svim slučajevima izazivač karcinoma grlića materice. On dodaje da, zajedno sa ostalim preventivnim merama, vakcinacija ima potencijal da drastično smanji, pa čak i da, u perspektivi, eliminiše obolevanje od pomenutog oblika raka, kao i od još nekih tipova karcinoma koje isti virus izaziva (npr. karcinom penisa kod muškaraca).

 

Mr sc. med. Petar Radlović, šef ginekološke hirurgije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za Nedeljnik potvrđuje da je karcinom grlića materice i dalje veliki zdravstveni problem u našoj zemlji. Dr Radlović kaže da je posle karcinoma dojke to drugi po učestalosti maligni tumor kod žena u Srbiji i da godišnje oboli oko 1.300, a umre oko 500 žena. “U razvijenim zemljama učestalost ove bolesti je znatno smanjena, a negde je skoro iskorenjena, pre svega zbog organizovanih preventivnih pregleda i široke primene HPV virusne vakcine”, kaže dr Radlović za Nedeljnik.

 

Dr Radlović objašnjava da su humani papiloma virusi (HPV) uzročnici i premalignih i malignih promena na grliću materice, kao i genitalnih bradavica. HPV virusna infekcija se prenosi uglavnom seksualnim putem i javlja se kod 70 odsto seksualno aktivnih osoba u nekom periodu života. Kod najvećeg broja ljudi ona ima prolazni karakter, tj. bez lečenja infekcija spontano prođe i ne daje nikakve promene. Ipak, kod nekoga ova infekcija može da perzistira i da uzrokuje nastanak displaznih promena, a kasnije i malignih promena koje iz njih nastaju.” Dr Radlović ističe da se najefikasnija zaštita od HPVvirusne infekcije postiže vakcinacijom. “U zemljama u kojima se primenjuje HPV virusna vakcina, drastično je smanjena učestalost bolesti. HPV vakcina se primenjuje najčešće u dve doze, od 11. godine života, a pre stupanja u prve seksualne odnose i daje zaštitu i do 80 odsto od HPV virusne infekcije, a samim tim i od nastanka benignih i malignih bolesti koje ova infekcija uzrokuje.”

 

Doktor Radlović upozorava da karcinomu grlića materice uvek prethodi nastanak premalignih promena (displazija), koje ako perzistiraju, nakon više godina mogu da progrediraju u karcinom. On dodaje da se ginekološkim pregledom i PAPA testom ovakve displazne promene na grliću u visokom procentu uspešno dijagnostikuju i leče jednostavnim hirurškim procedurama koje su gotovo 100 odsto efikasne i onemogućavaju nastanak maligne bolesti, s obzirom na to da se izmenjeni deo grlića operacijom uklanja. Premaligne promene grlića materice ne daju nikakve simptome i zbog toga je bitno redovno godišnje odlaziti na ginekološke preglede kako bi se one prepoznale od strane ginekologa.”

 

Profesor dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa-onkologa Srbije ističe da profilaktička HPV vakcinacija kao i sekundarna prevencija, u koju spada skrining na karcinom grlića materice, jesu dva osnovna temelja kojima se treba postići smanjivanje obolevanja od ove bolesti. Dr Srđa Janković otkriva da iskustvo iz zemalja u kojima se vakcinacija protiv HPV primenjuje već duže vreme pokazuju da je veoma delotvorna protiv onih tipova HPV čiji se antigeni (specifični molekuli) nalaze u sastavu vakcine. “Ova vakcina ne sadrži ceo virus, već samo deo koji je dovoljan da ga imunski sistem prepozna i upamti”, kaže dr Janković.

 

Vakcinacija protiv HPV nije obavezna, niti je predviđeno da bude, već je reč o preporučenoj vakcini, međutim, ta preporuka bi trebalo da ima veliku težinu, jer se zasniva na sveobuhvatnim analizama potencijalne dobrobiti, kako po pojedince, tako i po zajednicu, kaže dr Srđa Janković.

 

Kolumnistkinja Marija Ratković, koja je imala vrlo loše iskustvo sa cervikalnim kancerom, kaže da joj je žao jer je znala za vakcinu i njenu bezbednost čim se pojavila, ali je dozvolila ginekologu da je odgovori od imunizacije (pošto je bilo jako teško nabaviti je). “Moja drugarica nije slušala te skeptičnelekare, raspitala se, naručila je vakcinu iz inostranstva, i sada je zdrava. Čini mi se kao dobra ideja da kao u Australiji, imunizacija bude dostupna i uključena u zdravstveno osiguranje za mlade do 19 ili čak 26 godina, jer tek kad se suoče sa odgovornošću za sopstveno reproduktivno zdravlje, mladi počinju da brinu o sebi i bilo bi super da im država u tome što više i finansijski i organizaciono pomogne.” Ona dodaje da svako ko želi da se zaštiti “ne sme da nailazi na zid – bilo da je to nedostupna, skupa vakcina ili neodređenost i zbunjujući stavovi autoriteta”. Sada planira da primi vakcinu da bi se zaštitila, a prethodno je radila HPV tipizaciju i utvrdila odsustvo onkogenih vrsta virusa u organizmu, što je najznačajniji uslov vakcinacije odraslih.

 

Marija Ratković, koja odnedavno deluje u okviru Centra za biopolitičku edukaciju, podvlači da znanje i rad na preventiviraka nije nešto što se može rešiti kroz jedan ili dva mandata. “Vakcinacija malog broja ljudi, teško da može da promeni opštu sliku i izmeni statistike, iako svakako njima lično obezbeđuje visok procenat zaštite – čak do 70% ili 80%, što uz sigurne intimne odnose i redovne kontrole donosi miran san. Zdravlje mladih ipak mora da bude prioritet, i kada govorimo o informisanosti i o zaštiti.”

 

A kada do bolesti dođe, dr Radlović kaže da je lečenje karcinoma grlića materice vrlo efikasno ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi. “Kod početne bolesti je moguće nekada operacijom očuvati i fertilnu sposobnost žene ukoliko ranije nije rađala. Poslednjih godina se primenjuje i minimalno invazivna hirurgija (hirurgija bez reza) u hirurškom lečenju karcinoma grlića materice, što omogućava pacijentkinjama znatno brži oporavak od operacije i bolji estetski efekat.”

Date
Category
Tekst, Text